Ankara Gölbaşı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Ankara Gölbaşı Ziraat Odası > Haberler > Çiftçiler Günü Kutlandı

Çiftçiler Günü Kutlandı

Enstitü tarafından yeni geliştirilen Bugday, Arpa, Mercimek, Nohut, Yonca, Fiğ çeşitlerinin tohumluklarından elde edilen ürünler tanıtıldı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Entitüsü'nün Gölbaşı'nda bulanan çiftliğinde Çiftçiler Günü kutlandı, Enstitü tarafından yeni geliştirilen Bugday, Arpa, Mercimek, Nohut, Yonca, Fiğ çeşitlerinin tohumluklarından elde edilen ürünler tanıtıldı. Gölbaşı'na bağlı İkizce Mahallesi Tarla Bitkileri Araştırma Merkezi Enstitüsü'nde yapılan üretilen yeni tohumların tanıtımında tarlalar gezilerek yetiştirilen ürünler yerinde görüldü.
Tanıtım çalışmalarına Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. İsa Özkan ile birlikte Tarım Kredi, Pankobirlik, Bölge çiftçileri ile İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri, çeşitli illerin İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan ile stajerler katıldı. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından üretim katologu dağıtılırken, geliştirilen yeni ürünler hakkında da bilgiler sunuldu.
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. İsa Özkan yaptığı konuşmada, “Bugün çiftçilerimize, her sene yaptığımız şekilde yeni çeşitlerimizi, yeni geliştirmiş olduğumuz teknolojilerimizi tanıtmak üzere, tiğemi, tarım kredi kooparatiflerimizi, çiftçilerimizi, Pankobirlik yani sektörle ilgili olan il müdürlükleri, ilçe müdürlerimizi davet ediyoruz. Gelip tarlalarda ürünlerimizi gösterip tanıtıyoruz. amacımızı burda yapmış olduğumuz çalışmaların sonuçlarını tanıtmak. Tanıttığımız ürünler bölgede oldukça geniş bir alana sahip, arpa da yüzde 98 oranında bizim çeşitler ekiliyor bölgede,türkiye de, bugdayda da yüzde 30-40 oranında bizim çeşitlerimiz yetiştiriliyor, ekiliyor çiftçiler tarafından, Şimdi belli çeşitlerimiz var. Daha önce ekilen çeşitlerimize göre daha iyi sonuçlar veriyor. Hem verim hem kalite açısından onları tanıtıp yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Burada şöyle bişey yapıyoruz. Biz orijinal üretim yapıp, şirketlere, kooparatiflere, tiğem e vererek çiftçiye ulaşmasını sağlıyoruz. Yeni çeşitlerimizin daha çok yayılmasını istiyoruz. Her sene tarla günü yapıp çiftçilerimize tanıtıyoruz. Bilgi alış veriş toplantıları yapılıyor. Amacımız ülkemiz çiftçilerimizin daha fazla gelir elde etmesi, daha kaliteli ürün elde etmesidir. Biz burada ektiğimiz ürünlerle yarışıyoruz. Verimlilik, Kalite, Hastalıklarla ilgili sorunlar varsa onları aşmaya çalışıyoruz. “dedi. Dr. İsa Özkan çiftçilelere mesaj vererek, yenilikleri takip etmelerini ve denemelerini istedi. Özkan Şunları söyledi. “Ciftçilerimizin Yenilikleri takip etmelerini istiyoruz. Yeni yeni çeşitler geliştiriyoruz ve bunların yayılmasında biz sıkıntı yaşıyoruz. Yenilerin kabullenmesi biraz zor oluyor. En azından denemeleri, tüm alanı değiştirmeseler bile bir bölüm alanda yeni çeşitleri deneyip, ona göre çalışmalar yapmalıdır. Çiftçilerimiz, Mümkün olduğu kadar İl Müdürlükleri, Tigem ve Kooparatiflle irtibatlı olmaları yani yenilikleri takip ediyor olmalıdırlar.”dedi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Entitüsü'nün Gölbaşı'nda bulanan çiftliğinde, Ekmeklik Bugday çeşitleri olarak, Gün-91, İkizce 96, Bayraktar-2000, Demir-2000, Tosunbey , Atlı-2002, Zencirci-2002, Seval, Eser, Makarnalık Buğday çeşitleri olarak, Kızıltan-91, Ç-1252, Ankara-98, Mirzabey 2000, Arpa Çeşitleri olarak, Bülbül-89, Tarm-92, Yesevi-93, Orza-96, Aydan Hanım, Zeynel Ağa, Çetin 2000, Avcı-2000, Nohut Çeşitleri olarak, Gökçe, Uzunlu-99, Er-99, Mercimek çeşitleri olarak, Kafkas, Çiftçi, Meyveci-2001 gibi yeniliklerin tanıtımı yapıldı. Gazete Temsilcimiz Bayram Türkmez, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. İsa Özkan'a Gölbaşı'nda bulunan bu araştırma merkezinde üretilen yeni bir tohum ürününe GÖLBAŞI adının verilmesinin ilçeye önemli bir değer katacağını belirtti.